CV KENT WAHLBECK

Jag föddes i Söderhamn 1950 och hade en harmonisk och fin uppväxt i skärgården. Som sjuåring började jag att spela piano och tog lektioner två år. Som femtonåring fastnade jag för musiken igen och började 1965 spela bas då vi bildade popbandet FIRE. Jag skötte bandets bokningar, pressreleaser och gjorde affischerna.

Jag tog studenten 1969 och flyttade den hösten till Uppsala för att studera konst, det blev dessutom estetik, musikvetenskap, sociologi, en halv termin engelska för att sedan avsluta den akademiska karriären med en Fritidspedagogsexamen 1982.

Jag hade under början av 70-talet några intressanta år med utbildning i studioteknik vid EMS, elektronmusikstudion, och gjorde några kortfilmer på Filmverkstan under ledning av Kjell Grede.

Under slutet av 70-talet gick jag kvällskurser i bl.a. kroki, måleri och hittade min form att uttrycka mig konstnärligt, i måleriet. Som sedan dess varit ett livsprojekt.

1 december 1974 följde jag med några jobbarkompisar från Ulleråker till min första Tai-Chi lektion och träffade den karsmatiske och fantastiske Bill Dockens, som blev min lärare och jag följer Tao och naturlagarna sen dess som dom beskrivs i Yin och Yang.

Från 1982 till 1988 jobbade jag som Fritidspedagog i Sundbyberg, och fortsatte 88-90 med pedagogiken i Gottsunda, Uppsala. 1984 skapade jag tillsammans med fem andra konstnärer en kollektivatelje i Rissne, Sundbyberg, där vi jobbade tillsammans, och ständigt diskuterade det konstnärliga uppdraget.

Den tid som jag nu i efterhand ser som min akademi. Två av dessa konstnär var utbildade vid konstakademin i Istanbul, respektive Santiago i Chile. En lärorik tid som formade mitt konstnärliga synsätt och arbete.

Jag köpte min första dator 1992 och har sedan dess jobbat i olika aspekter av konsten med min dator, bland det första var att skriva en diktsamling, översätta Han-Shans dikter från engelska och under vintern -97 min skrev jag min första roman, Escogido, tillsammans med min dåvarande flickvän.

Under två år i början av 90-talet jobbade jag som skötare på Ulleråker samtidigt som jag började söka mig ut med utställningar, hitta kunder och utställningsmöjligheter. Karriären som konstnär tog riktig fart 1995 då jag hade min första museeutställning på Agueli-museet i Sala och efter det har jag haft ytterligare tre museeutställningar.

Museeutställningar, ett stort antal galleriutställningar, flera konstmässor och en fantastisk utställning på Svenska Kyrkan i Hamburg, där jag också är representerad med en målning, Jesus på korset, har gjort att jag nu tycker mig ha hittat mitt konstnärliga språk och min nisch.

Efter att jag 1997 köpte Norrhagen, mitt torp i Rasbo utanför Uppsala har jag format min affärside med ett öppet konstnärshem. Jag bjuder in konstföreningar och andra kunder, har videoverkstad för ungdomar och öppet hus under Rasbo Kulturvecka plus mycket annat. Min avsikt och förhoppning är att skapa ett kreativitetscentrum med många djup och som ett bowlingklot sätta igång estetiska procersser.

Själva huset är nu en del av min verksamhet, att lära mig ta hand om ett hus, ordna en trädgård, finna balans med andrarna och mig själv.

Jag har hela tiden haft planer på att skapa en skulpturpark här på Norrhagen och den delen har tagit riktig fart nu med planeringen för Uppsalas första skulptursymposium som kommer att äga rum sista veckan i maj 2002, sedan förhoppningsvis varje år.

Symposiet är ett samarbete mellan mig och skulptören och bildhuggaren Istvan Varga som konstnärlig ledare, det kommer att vara här på Norrhagen och vänder sig konstnärer, bildlärare, arkitekter och konststudrande.

Symposiet avslutas med en utställning här under Rasbo Kulturvecka, vernissage 10.8.02. kl 12.

Det kommer att bli vernissage med musik och dansföreställning.

För mer information kontakta mig

enklast via email.